Apelați acum
CategoriesIntrebari frecvente Legislatie

Scoala de vanatori. Ce trebuie sa faci ca sa iei permis de vanatoare

 • Pentru a deține permis de vânătoare, rapid și ușor, trebuie să urmați un curs specializat, teoretic și practic, în cadrul unei asociații acreditate, precum AVPS „Peneș Curcanul” cu sediul pe strada George Coșbuc 5, Ploiești 
 • Permisul de vânătoare poate fi obținut doar de persoanele fără cazier
 • Se califică doar persoanele care trec testul psihologic și cel medical
 • Puteți obține informații suplimentare, inclusiv cele legate de costuri, și la telefonul asociației, 0721 340 494 

Focul și vânătoarea au contribuit la transformarea omului în ființă rațională. Dacă focul a fost primul instrument care l-a diferențiat pe om de restul primatelor, vânătoarea conștientă, nu doar cea instinctuală, l-a așezat pe poziția de specie inteligentă și capabilă de autoperfecționare.

Omul modern își regăsește rădăcinile atunci când vânează, iar dreptul de deține permisul de vânătoare trebuie privit, înainte de orice, ca fiind o responsabilitate. Acesta este și motivul pentru care deținătorii de permis de vânătoare trebuie parcurgă o serie de etape pentru a primi dreptul de a purta armă și de a vâna. 

Înainte de a-ți depune dosarul la Poliție pentru obținerea permisului de port armă, în scop de vânătoare, trebuie să aveți în spate o pregătire teoretică temeinică, pe care să o dovediți în timpul examenului de cunoștințe și a testului practic. 

Permis port arma – Cum se Obtine

Primul pas ca sa obțineți permis de vânător este să vă înscrieți la școala de vânători, pentru cursuri teoretice și practice. Nu strică, ba chiar este recomandat să citiți câte ceva despre istoria vânătorii și vă familiarizați cu noțiunile de bază ale domeniului. 

La cursuri veți primi informații teoretice esențiale despre legislația cinegetică, etica vânătorească, despre arme, tipuri de muniție și echipamentul vânătorului, dar și despre cânii de vânătoare, parteneri nelipsiți și de nădejde. 

Mai mult, veți primi toate datele care vă sunt necesare despre modul în care se organizează o partidă de vânătoare, despre speciile din fauna cinegetică și despre managementul celor de interes. Veți învăța că relația dintre vânat și vânător este una care se bazează pe respect, responsabilitate și o atitudine morală și umană, așa cum este normal să manifeste o specie care se consideră, pe sine, superioară și inteligentă. 

Cursurile sunt combinate cu experiențe practice, pe un fond de vânătoare, în compania vânătorilor cu experiență și antrenamente de tir, inclusiv o instruire practică privind portul și mânuirea armei de vânătoare, precum și o ședință de tragere cu arma de vânătoare la punct fix și la talere. Veți avea cel puțin trei experiențe efective la partide de vânătoare unde veți fi observator. 

După finalizarea stagiarul, veți primi o recomandare de absolvire din partea organizației vânătorești sau a clubului de vânătoare la care a efectuat stagiatura, document esențial în dosarul pentru permisul de armă.

Trebuie să știți că legislația care reglementează vânătoarea, condițiile pentru acordarea permisului de armă și a celui de vânătoare, dar și prevederile care permit prelungirea periodică a acestuia, precum și dispozițiile legale stricte care se referă la armele și muniția de vânătoare sunt stufoase și complicate. Instructorii vă vor ajuta să parcurgeți cele mai recente prevederi și vă vor consilia în programul de studiu. 

Examenul pentru permis cuprinde testarea tuturor acestor cunoștințe teoretice. Concret, examenul consta într-un test grilă cu 30 de întrebări dintre care pentru a trece mai departe trebuie să bifați corect minimum 20. Dacă ați trecut testul teoretic urmează cel practic în care va trebuie să dovediți că reușiți să trageți la țintă și să o nimereriți. 

Examenele se organizează o singură dată pe an, iar cursanții înscriși într-un județ, susțin testele la aceeași dată și în același loc pentru toate organizațiile vânătorești cu sediul într-un județ, conform aprobării autorității publice centrale care răspunde de silvicultură. 

Permis port arma – Cat Costa

Pentru că implică efort și trebuie să existe cointeresare, aceste cursuri se plătesc. Toate detaliile care vă pot interesa despre cât costă cursurile, dar și despre eventuale reduceri sau bonificații, precum și modalitățile de plată și tot ce v-ar mai putea interesa referitor la acest aspect, le puteți afla direct de la instructori, sau apelând numărul de telefon 0721 340 494.

Luați în calcul că unele dintre actele necesare, precum și investigațiile medicale și testul psihologic poate implica o serie de costuri. 

Examenul efectiv este și el taxat, conform legii cu 150 de lei. 

Nu omiteți costurile pe care le implică echipamentul de vânător, dar și alte cheltuieli (închirierea sau cumpărarea armei, de exemplu).

Permis port arma – Unde se Solicita

  • Nu există nicio altă posibilitatea de a obține un permis de vânătoare (care-l implică și pe cel de port armă) decât parcurgând cursurile oferite de Asociație. După ce treceți de etapa de pregătire, de examenul teoretic și practic, veți întocmi dosarul final care merge la Poliție. 
  • Dacă locuiți în județul Prahova și vreți permis de vânătoare vă puteți înscrie la Asociația „Peneș Curcanul”. Sediul este pe strada George Coșbuc la numărul 5, Ploiești. 
  • La telefon 0721 340 494 puteți afla detalii legate de cursurile pentru școala de vânători. 
  • Cursurile durează cel mult șase luni.
  • Va trebui să completați o cerere tip la sediul Asociației. 
  • Veți fi ajutat atât în ceea ce privește completarea dosarului pentru participarea la cursuri, cât și a dosarului final care se depune la Poliție. 
  • La finalul cursurilor, după examen primiți o recomandare din partea Asociației. Este unul dintre documentele fără de care dosarul nu poate fi înaintat la Poliție. 

permis de vanatoare

Permis port arma – Acte Necesare

 • Aveți cel puțin 18 ani.
 • Sunteți cetățean român sau aveți o altă cetățenie, dar reședința este în România.
 • Cazierul dumneavoastră este perfect curat.
 • Solicitați cazierul în mod special pentru obținerea permisului de port armă, astfel că documentul va fi eliberat cu mențiunea „permis port armă”.
 • Aveți rezultate bune la un set complet de analize medicale (instructorii vă vor spune exact ce investigații trebuie să faceți, dar este bine de știut că seamănă foarte bine cu cele pentru permisul auto).
 • Ați efectuat un examen psihologic care să se finalizeze cu statutul de „apt”, pe care îl poți face la un laborator de psihologie acreditat.   
 • Aveți o diplomă de absolvire cu ultima școală pe care ați terminat-o. 

Trebuie sa parcurga acest curs si sa promoveze examenele urmatoarele categorii de persoane: 

 • cei care doresc să dețină, să poarte și să folosească arme și munitii, inclusiv cele de auto-apărare; 
 • colecționari de arme; 
 • persoanele fizice care nu au autorizație pentru a deține arme și muniții, dar vor să facă trageri de divertisment cu arme letale, în poligoane autorizate și omologate;
 • cei care doresc să se instruiască în domeniul armelor și munitiilor.

Merită să știți că va exista o verificare realizată discret de reprezentanți ai Poliției, cu privire la comportamentul dumneavoastră în societate. Cei care sunt cunoscuți ca fiind excesiv de colerici, cu tendințe de agresivitate sau care au manifestări violente au puține șanse de a primi permisul. 

Cea mai simplă cale prin care se poate obține, rapid și sigur, permisul de vânător este să ne contactați la telefon 0721 340 494 sau la sediul asociației de pe strada George Coșbuc 5, Ploiești.

Sursa foto: unsplash

CategoriesIntrebari frecvente Legislatie

Examenul de vanator

 • Pentru a susține examenul de vânător trebuie parcursă obligatoriu etapa de pregătire practică și teoretică, care se poate face doar într-o asociație de vânători acreditată, așa cum este AVPS „Peneș Curcanul” din Ploiești
 • Examenul efectiv împlică o taxă de 150 de lei, care se achită la Trezoreria Ploiești, strada Aurel Vlaicu 22
 • Examenul de vânător, proba teoretică, este un test grilă, cu 30 de întrebări și durează o oră
 • Instructorii asociației te vor ajuta să faci față cu brio examenului practic

Una dintre etapele care confirmă statutul de vânător este examenul de vânător, iar toți cei care doresc să ajungă în acest punct trebuie să parcurgă cursurile de pregătire teoretică și practică. 

Primul pas este înscrierea, pentru a urma efectiv pregătirea practică și teoretică, într-un cadru organizat, la școala de vânători, respectiv în cadrul Asociației „Peneș Curcanul”. Înscrierea la cursuri se face în baza unei cereri. Este important de luat în calcul faptul că această cerere are un format tipizat, implică propria răspundere cu toate drepturile și obligațiile ce decurg de aici. Cererea se poate formula după ce candidatul citește și își asumă prevederile statutului organizaţiei vânătoreşti la care aderă. 

Deși nu este chiar un jurământ de credință, în adevăratul sens al cuvântului, acesta va semna, iar prin aceasta se obligă să-și însuşească şi să respecte prevederile din statut. În plus, acesta va declara că nu se află în niciuna dintre situațiile prevăzute de lege care să-i interzică drepturile de obţinere a permisului de vânătoare şi, respectiv, a permisului de armă. Cererea se înregistrează oficial, în ziua depunerii.

Simpla depunere a acestei solicitări nu este însă suficientă pentru a fi admis la cursuri. Conducerea organizației vânătorești urmează a o analiza, iar solicitantul poate primi accept pentru înscrierea la cursuri, sau un refuz. 

Aprobarea cererii înseamnă începerea stagiaturii, iar Asociația va întocmi pentru fiecare cursant o fișa de stagiatură. Nu este chiar un catalog, dar are aproape același scop. Este monitorizată și evaluată evoluția candidatului, de la prezența la cursuri, până la modul în care se implică în activitatea de pregătire. 

Activitati practice

Fiecare cursant participă la: 

 • Cel puțin trei partide de vânătoare.
 • O ședință completă de pregătire practică privind portul și mânuirea armei de vânătoare 
 • O ședință de tragere cu arma de vânătoare la punct fix și la talere.

Armele de vânătoare pot fi închiriate, iar participarea la ședințele de tragere se face în prezența unui armurier și a unui instructor de tir. 

În spatele acestor momente practice se află orele de pregătire teoretice, inclusiv cele de instruire pentru mânuirea armei și cele în care cursantului îi sunt prezentate toate detaliile legate de mânuirea armei și regulile de siguranță pe care deținerea armei le impun. 

Orice cursant trebuie să știe că responsabilitatea prezenței la acțiunile programate de organizația vânătorească revine exclusiv elevului! Dar, este bine de știut că la Asociația „Peneș Curcanul” instructorii dedică timp și atenție fiecărui cursant în parte, pentru clarificarea și corecta însușire a tuturor informațiilor necesare. 

Elev-vanător instruit

Dacă ați parcurs toate aceste etape de pregătire teoretică și practică se poate spune că sunteți elev-vânător instruit, care va trebui să dovedească temeinicia cunoștințelor acumulate. 

O primă dovadă în acest sens este primirea recomandării de absolvire din partea organizației vânătorești la care ați efectuat stagiatura, un pas important în obținerea permisului și preambului examenului de vânător. 

Programarea temeinică a examenului este foarte importantă, mai ales că acesta se organizează o singură dată pe an, pentru toate asociațiile de vânători. Stabilirea datei examenului se face la propunerea asociațiilor vânătorești interesate, iar autoritatea publică centrală, care răspunde de silvicultură, comunică acestora o dată certă pentru organizarea examenului, cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de data organizării efective a acestuia. 

Din culisele examenelor anterioare se știe că de regulă examenul se organizează în aceeași perioadă din an, iar organizațiile silvice anunță cu celeritate data acestuia. 

Locul examenului este stabilit de organizațiile și asociațiile de vânătoare din județ (din fiecare județ în parte), iar costurile legate de organizare cad în sarcina Asociațiilor și există un tarif de examinare perceput de organizatori pentru fiecare candidat de 150 lei.

Înscrierea la examen se face în baza unui dosar (veți fi ajutați la întocmirea lui), în care documentele principale sunt fișa de stagiatură și recomandarea primită din partea Asociației. Lor li se adaugă o serie de acte de identitate, cazierul judiciar, fișa medicală și evaluarea psihologică. La toate acestea se adaugă o declarație pe propria răspundere din care să reiasă faptul că în ultimii trei ani, solicitantul nu a săvârșit fapte care ar putea fi încadrate ca infracțiuni la regimul armelor și munițiilor, la Legea vânătorii sau alte fapte de natură penală comise prin violență.  

Înainte de examenul efectiv fiecare dosar va trece prin analiza comisiei de examen. Obținerea acordului de înscriere la examen este, în sine un mare pas înainte! 

Unde pot gasi chestionare si teste de vanatoare?

Testul grilă este proba principala a examenului și, la fel ca la permisul de conducere există numeroase culegeri de chestionare și teste de vânătoare. Cele mai bune lucrări ajutătoare și cele care te vor ajuta în cea mai mare măsură pentru a obține punctajul necesar îți vor fi recomandate chiar de instructori din Asociație. 

Pentru pregătirea și examinarea teoretică a candidaților autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură elaborează un set de întrebări și răspunsuri privind examenul de vânător. Este vorba despre un set de 1000 de întrebări, fiecare întrebare având trei răspunsuri  preformulate dintre care doar unul este corect. Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură poate reactualiza conținutul setului de întrebări în acord cu legislația în vigoare și cu literatura din domeniul cinegetic, cu cel puțin 60 de zile înaintea datei susținerii examenului. 

Tot din experiența examenelor trecute știm, și vă spunem că cele 30 de întrebări ale testului sunt selectate din cele 1000! Durata examenului este de fix 60 de minute.

 Candidații declarați „respinși”, precum și cei declarați „absenți” la examen au dreptul la reexaminare în decurs de un an, cu ocazia examenului organizat pentru alte organizații vânătorești, potrivit prezentului regulament, cu condiția depunerii unei cereri în acest sens.

examen de vanator si ce trebuie sa faci ca sa-l obti

Cat costa scoala de vanatoare?

Costurile școlii variază de la o asociație la alta. În plus există o serie de bonusuri, reduceri și diverse modalități de plata. Este greu de spus cu exactitate care sunt costurile legate de instruire, pentru că acesta pot include  și costurile pentru activități suplimentare de tragere, închirierea armei sau a echipamentului pentru partidele de vânătoare. 

Detalii exacte și toate lămuririle de care ați putea avea nevoie se le puteți afla la telefon 0721 340 494 sau într-o discuție lămuritoare pe toate aspectele care v-ar putea interesa la sediul Asociației „Peneș Curcanul” de pe strada George Coșbuc la numărul 5, Ploiești. 

Cat costa permisul de vanatoare?

Dacă veți include în calculul valorii permisului și școala de vânători și echipamentul și arma, sumele ar putea deveni chiar foarte consistente. 

Dacă veți socoti doar permisul, costurile efective pentru obținerea lui sunt cele care țin de taxele pentru documente și examenul în sine. Ceea ce trebuie însă luat în calcul este că posesorii de permis de vânătoare plătesc anual o taxă la Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (valoarea ei este de aproximativ 800 lei).

Nu trebuie omise nici costurile pentru achiziția armei, sau a armelor, a muniției, echipamentului și nici taxele pe care fiecare partidă de vânătoare în parte le implică. 

Cea mai simplă cale prin care se poate obține, rapid și sigur, permisul de vânător este să ne contactați la telefon 0721 340 494 sau la sediul asociației de pe strada George Coșbuc 5, Ploiești.

Sursa foto: pexels.com

AVPS Penes Curcanul

 • 0721 340 494
Ploiesti, Prahova

Strada George Cosbuc, Nr. 5

Copyright © 2021 AVPS PENES CURCANUL