Scoala de vanatori. Ce trebuie sa faci ca sa iei permis de vanatoare

 • Pentru a deține permis de vânătoare, rapid și ușor, trebuie să urmați un curs specializat, teoretic și practic, în cadrul unei asociații acreditate, precum AVPS „Peneș Curcanul” cu sediul pe strada George Coșbuc 5, Ploiești 
 • Permisul de vânătoare poate fi obținut doar de persoanele fără cazier
 • Se califică doar persoanele care trec testul psihologic și cel medical
 • Puteți obține informații suplimentare, inclusiv cele legate de costuri, și la telefonul asociației, 0721 340 494 

Focul și vânătoarea au contribuit la transformarea omului în ființă rațională. Dacă focul a fost primul instrument care l-a diferențiat pe om de restul primatelor, vânătoarea conștientă, nu doar cea instinctuală, l-a așezat pe poziția de specie inteligentă și capabilă de autoperfecționare.

Omul modern își regăsește rădăcinile atunci când vânează, iar dreptul de deține permisul de vânătoare trebuie privit, înainte de orice, ca fiind o responsabilitate. Acesta este și motivul pentru care deținătorii de permis de vânătoare trebuie parcurgă o serie de etape pentru a primi dreptul de a purta armă și de a vâna. 

Înainte de a-ți depune dosarul la Poliție pentru obținerea permisului de port armă, în scop de vânătoare, trebuie să aveți în spate o pregătire teoretică temeinică, pe care să o dovediți în timpul examenului de cunoștințe și a testului practic. 

Permis port arma – Cum se Obtine

Primul pas ca sa obțineți permis de vânător este să vă înscrieți la școala de vânători, pentru cursuri teoretice și practice. Nu strică, ba chiar este recomandat să citiți câte ceva despre istoria vânătorii și vă familiarizați cu noțiunile de bază ale domeniului. 

La cursuri veți primi informații teoretice esențiale despre legislația cinegetică, etica vânătorească, despre arme, tipuri de muniție și echipamentul vânătorului, dar și despre cânii de vânătoare, parteneri nelipsiți și de nădejde. 

Mai mult, veți primi toate datele care vă sunt necesare despre modul în care se organizează o partidă de vânătoare, despre speciile din fauna cinegetică și despre managementul celor de interes. Veți învăța că relația dintre vânat și vânător este una care se bazează pe respect, responsabilitate și o atitudine morală și umană, așa cum este normal să manifeste o specie care se consideră, pe sine, superioară și inteligentă. 

Cursurile sunt combinate cu experiențe practice, pe un fond de vânătoare, în compania vânătorilor cu experiență și antrenamente de tir, inclusiv o instruire practică privind portul și mânuirea armei de vânătoare, precum și o ședință de tragere cu arma de vânătoare la punct fix și la talere. Veți avea cel puțin trei experiențe efective la partide de vânătoare unde veți fi observator. 

După finalizarea stagiarul, veți primi o recomandare de absolvire din partea organizației vânătorești sau a clubului de vânătoare la care a efectuat stagiatura, document esențial în dosarul pentru permisul de armă.

Trebuie să știți că legislația care reglementează vânătoarea, condițiile pentru acordarea permisului de armă și a celui de vânătoare, dar și prevederile care permit prelungirea periodică a acestuia, precum și dispozițiile legale stricte care se referă la armele și muniția de vânătoare sunt stufoase și complicate. Instructorii vă vor ajuta să parcurgeți cele mai recente prevederi și vă vor consilia în programul de studiu. 

Examenul pentru permis cuprinde testarea tuturor acestor cunoștințe teoretice. Concret, examenul consta într-un test grilă cu 30 de întrebări dintre care pentru a trece mai departe trebuie să bifați corect minimum 20. Dacă ați trecut testul teoretic urmează cel practic în care va trebuie să dovediți că reușiți să trageți la țintă și să o nimereriți. 

Examenele se organizează o singură dată pe an, iar cursanții înscriși într-un județ, susțin testele la aceeași dată și în același loc pentru toate organizațiile vânătorești cu sediul într-un județ, conform aprobării autorității publice centrale care răspunde de silvicultură. 

Permis port arma – Cat Costa

Pentru că implică efort și trebuie să existe cointeresare, aceste cursuri se plătesc. Toate detaliile care vă pot interesa despre cât costă cursurile, dar și despre eventuale reduceri sau bonificații, precum și modalitățile de plată și tot ce v-ar mai putea interesa referitor la acest aspect, le puteți afla direct de la instructori, sau apelând numărul de telefon 0721 340 494.

Luați în calcul că unele dintre actele necesare, precum și investigațiile medicale și testul psihologic poate implica o serie de costuri. 

Examenul efectiv este și el taxat, conform legii cu 150 de lei. 

Nu omiteți costurile pe care le implică echipamentul de vânător, dar și alte cheltuieli (închirierea sau cumpărarea armei, de exemplu).

Permis port arma – Unde se Solicita

  • Nu există nicio altă posibilitatea de a obține un permis de vânătoare (care-l implică și pe cel de port armă) decât parcurgând cursurile oferite de Asociație. După ce treceți de etapa de pregătire, de examenul teoretic și practic, veți întocmi dosarul final care merge la Poliție. 
  • Dacă locuiți în județul Prahova și vreți permis de vânătoare vă puteți înscrie la Asociația „Peneș Curcanul”. Sediul este pe strada George Coșbuc la numărul 5, Ploiești. 
  • La telefon 0721 340 494 puteți afla detalii legate de cursurile pentru școala de vânători. 
  • Cursurile durează cel mult șase luni.
  • Va trebui să completați o cerere tip la sediul Asociației. 
  • Veți fi ajutat atât în ceea ce privește completarea dosarului pentru participarea la cursuri, cât și a dosarului final care se depune la Poliție. 
  • La finalul cursurilor, după examen primiți o recomandare din partea Asociației. Este unul dintre documentele fără de care dosarul nu poate fi înaintat la Poliție. 

permis de vanatoare

Permis port arma – Acte Necesare

 • Aveți cel puțin 18 ani.
 • Sunteți cetățean român sau aveți o altă cetățenie, dar reședința este în România.
 • Cazierul dumneavoastră este perfect curat.
 • Solicitați cazierul în mod special pentru obținerea permisului de port armă, astfel că documentul va fi eliberat cu mențiunea „permis port armă”.
 • Aveți rezultate bune la un set complet de analize medicale (instructorii vă vor spune exact ce investigații trebuie să faceți, dar este bine de știut că seamănă foarte bine cu cele pentru permisul auto).
 • Ați efectuat un examen psihologic care să se finalizeze cu statutul de „apt”, pe care îl poți face la un laborator de psihologie acreditat.   
 • Aveți o diplomă de absolvire cu ultima școală pe care ați terminat-o. 

Trebuie sa parcurga acest curs si sa promoveze examenele urmatoarele categorii de persoane: 

 • cei care doresc să dețină, să poarte și să folosească arme și munitii, inclusiv cele de auto-apărare; 
 • colecționari de arme; 
 • persoanele fizice care nu au autorizație pentru a deține arme și muniții, dar vor să facă trageri de divertisment cu arme letale, în poligoane autorizate și omologate;
 • cei care doresc să se instruiască în domeniul armelor și munitiilor.

Merită să știți că va exista o verificare realizată discret de reprezentanți ai Poliției, cu privire la comportamentul dumneavoastră în societate. Cei care sunt cunoscuți ca fiind excesiv de colerici, cu tendințe de agresivitate sau care au manifestări violente au puține șanse de a primi permisul. 

Cea mai simplă cale prin care se poate obține, rapid și sigur, permisul de vânător este să ne contactați la telefon 0721 340 494 sau la sediul asociației de pe strada George Coșbuc 5, Ploiești.

Sursa foto: unsplash